Hazir Sıva Nedir?
Sıva, yapıda iç ve dış duvar yüzeyleri ile tavanlara belirli kalınlıkta uygulanan harç esaslı sürekli kaplamadır. Sıvalar, tatbik edildikleri yapı elemanlarının yüzeylerini örtmeleri ve düzgün göstermelerinin yanı sıra, kaplamış bulundukları kısımları, dolayısıyla yapının tümün atmosfer koşulları ile yağıştan korumak ve ısı yalıtımı, ses yutuculuk gibi işlevlere de sahiptirler.
Kullanım Alanları
Genel olarak sıvalar duvarların dayanıklılığını artırmak, dış tesirlere karşı korumak ve düzgün düzlemsel yüzeyler elde etmek amacıyla yapılır.
İç ve dış duvarların yüzeyine uygulanan düz sıvaların badana, boya, duvar kağıdı, hazır renkli düz sıva veya serpme sıvalar uygulanarak görünüm güzelleştirilmesine yardımcı olur.
Ancak, sıvadan beklenen bu özellikleri tam anlamı ile karşılayabilmede en önemli faktör sıva harcının doluluğudur.
Doluluğu sağlanmış bir sıva harcının mukavemet, geçirimsizlik ve dış etkilere dayanıklılık özelliklerini de beraberinde taşıyacağı bir gerçektir.
Ayrıca sıvanın yapıda uygulanacağı yere göre aderans, kolay işlenebilme, mukavemet ve geçirimsizlik ile dekoratif yüzeyler elde edilmesi gibi çeşitli amaçlarla ele alınması halinde, sıva bünyesindeki bağlayıcının bu özellikleri sağlayacak şekilde seçilmesi ön görülmektedir.
Son yıllarda farklı kullanım amaçlarına hitap eden zengin desen ve dokuda yeni hazır sıva malzemeleri çıkmaktadır. Fakat günümüzde en çok, duvarların dış yüzeylerine, düz, serpme, çarpma, silme, tarak, yapık taş, mermer ve merdane sıvalar; iç yüzeylere ise düz, perdahlı, yaprak ve mermer sıvalar yapılmaktadır.
Sıva Çeşitleri
Kaba Sıva
3 mm’lik elekten geçen kum ile bağlayıcılar su ile birlikte karıştırılarak elde edilirler. Kaba sıva, iki tabaka halinde yapılır. Birinci tabaka, duvar yüzeyine harcın kolay yapışması için ince fakat çimento oranı yüksek, kalınlığı 1 – 1, 2 cm civarında olan sıvadır. İkinci tabaka, birinci tabakanın üzerine yapılan ve toplam kalınlığı 2 – 2,5 cm civarında olandır. İç duvarlarda, kireç harcı veya takviyeli harç kullanılır. Dış duvarlarda ise, genellikle takviyeli harç kullanılır. Bu harçlarda, çimento miktarı değişkenlik gösterebilir, bu değişkenlik hava koşullarına ve rutubete bağlıdır.
İnce Sıva
1 mm’lik elekten geçen veya piyasada mil ismiyle tanımlanan kum ile bağlayıcının, su ile karıştırılmasıyla elde edilen harç ile yapılır. İnce sıva aynı zamanda kaba sıvadan meydana gelen boşlukları doldurmak ve yüzeyi perdahlamak için yapılır. Genellikle kireç harcı veya takviyeli harç kullanılır. Kalınlığı en fazla 10 mm’dir.